Kynuté koláče jsem zkoušela už několikrát. Jednou plněné, podruhé tradiční podle receptu od A co teda jíš? Ale žádný recept úplně nevyhovoval, když byly dobře udělané uvnitř, navenek byly tvrdé nebo připálené. Až recept mé tety Radušky, kterou považuji v naší rodině za jednu z nejlepších kuchařek, se stal tím TOP receptem. S těstem se totiž skvěle pracuje, dobře kyne a i přesto, že jsem do těsta nedala žádnou náhradu za vejce, drží těsto dobře pohromadě.
Koláče jsem podle tohoto receptu dělala již několikrát, ale až teď se mi podařilo všechny ingredience i samotný postup vyšperkovat tak, aby byly koláče podle mých představ. A tak si jednoduše zase jednou nemůžu nechat ten recept jen pro sebe.
Ingredience na těsto na 16 koláčů o průměru asi 8 cm:
- 500 g hladké mouky
- 200 ml oleje
- 42 g čerstvého droždí
- 250 ml rostlinného mléka
- 10 kávových liček cukru
Postup:
- Do mísy nasypeme hladkou mouku a uprostřed uděláme důlek, do kterého rozdrobíme droždí. Pak ho zalijeme trochou teplého rostlinného mléka, zasypeme cukrem a necháme vzejít kvásek.
- Pak do těsta přilijeme zbytek rostlinného mléka, olej a vše smícháme dohromady a vytvoříme hladké těsto.
- Necháme ho asi hodinu přikryté kynout (mělo by asi zdvojnásobit svůj objem).
- Jakmile těsto vykyne, uděláme si z něj kuličky asi ve velikosti golfových míčků. Ty pak prsty rozplácneme a doprostřed dáme náplň, zabalíme jako šáteček (ze 4 stran).
- Mezitím předehřejeme troubu na 200 °C, pak snížíme na 150 °C (zde musíme dbát především na to, jakou troubu máme doma).
Ingredience na náplň:
- 1 a půl hrnku máku
- 250 ml rostlinného mléka
- trocha třtinového cukru
Postup:
- Do hrnce nalijeme rostlinné mléko, zavaříme a přidáme mák (podle potřeby méně/více, aby vznikla hustá směs). Za neustálého míchání vaříme mák asi 5 minut (nebo dokud nezačne houstnout).
- Necháme náplň vychladnout – pak jí můžeme plnit přichystané koláče.
Ingredience na drobenka:
- alsan
- polohrubá mouka
- moučkový cukr
Postup:
- Záměrně neuvádíme žádné množství, jelikož má každý rád trochu jiný poměr a také jiné množství drobenky na koláčích. Využijeme alsan vytažený z lednice, smícháme s množstvím polohrubé mouky a nakonec ještě trochou moučkového cukru. Nejlepší je, když drobenku tvoříte rukama – mačkáte prsty, aby vznikaly malé kousky.
- Vzniklou drobenku dáme nahoru na hotové koláče.
Přejeme Vám dobrou chuť! A dejte nám vědět, jak Vám chutnalo 😉
M+D